پرش به محتوا

مستندخوانی (۳۴)

برنامه مستندخوانی خوانش سال گذشته در یکی از ویژه برنامه‌های خود که در ماه بهمن برگزار کرد به سراغ نمونه‌هایی از مستندها درباره انقلاب ایران رفت، بخصوص مستندهایی که همواره به شکل تکه تکه و به عنوان تصاویری از روزهای انقلاب در سایر فیلم‌ها استفاده شده بودند را این بار به عنوان فیلم مستقل مورد بررسی و نقد و نظر قرار داد. این که هر کدام از آنها چگونه بازتاب‌دهنده‌ی یک انقلاب‌اند.
امسال ویژه‌برنامه دومی برای مستندهای انقلاب برپاست که در آن به سراغ فیلم‌های خارجی رفته‌ایم و چنین بزنگاه‌های مهم در تاریخ چند کشور را با هم مشاهده خواهیم کرد.
در مستندهای این مجموعه با هم می‌اندیشیم که این فیلم‌ها چگونه می‌توانند سال‌ها بعد به انسان‌ها نگاهی تاریخی از یک اتفاق مهم و تغییرجهت‌دهنده در کشورها بدهند، تا دستاوردی داشته باشند برای تحلیل شرایطی مشابه که بارها و در کشورهای مختلف تکرار شده و می شود، و نیز پیشنهاداتی قابل استفاده.
این فیلم‌ها چگونه به ما نشان می‌دهند که در بزنگاه‌های تعیین‌کننده و سرنوشت‌ساز هر کشور، چه نسبتی میان چهار عنصر مهم یعنی حکومت‌ها، مردم، رهبران، و نیروهای خارجی برقرار بوده است. و نسبت میان آنها در هر کشور و در آن زمانه‌ی خاص آن تحول را به کدام سمت برده است. برای تنظیم این نسبت هر یک از این چهار عنصر با چه مهره‌هایی بازی کرده‌اند، تقابل انتقام‌جویانه، پرهیز از خشم، یا…
بعد از نمایش فیلم‌ها، جلسه با گپ و گفت درباره‌ی آنها ادامه خواهد داشت، و در بعضی جلسات تحلیلگری نیز به عنوان مهمان ما را با نظرات خود درباره فیلم به نمایش در آمده آشنا خواهد کرد.
پس از برنامه بازخوانی مستندهای جنگ این دومین همکاری من با دبیر دائم این برنامه‌ها، ستاره جزایری، برای تنظیم یک برنامه نمایش فیلم مستند در قالب یک مجموعه با رویکردی واحد است. از او متشکرم و برای برنامه‌ها و تلاش‌های خوبش آرزوی پایداری دارم. از روبرت صافاریان مدیر مدرسه مستند خوانش، اندیشه عموزاده، مهسا علافر، سنا مژده، رامین شهدی، وحید دانایی‌فر، عبید فتحی، بهزاد خسروی و از مینا حسنی عزیز مدیر خوانش ممنونم و برای آرزوهای فرهنگی به بار نِشسته و در انتظار به بار نشستنش دعای خیر دارم.

نسیم نجفی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *