پرش به محتوا

خوانش تصویر

| کلاس مجازی |

خوانش تصویر

با افسانه کامران

درباره این کارگاه:
روزانه تعداد بی‌شماری از تصاویر در شبکه‌های اجتماعی، در خیابان‌ها و دیوارهای شهر، بر روی صفحه نمایشگر تلویزیون یا گوشی هوشمندمان در حال انتشار، اشتراک‌گذاری و مصرف شدن است. بخش مهمی از ادارک روزمره‌مان از جهان اطرافمان را همین تصویر به ظاهر بیگناه و معصوم شکل می‌دهند و ما تشنه و نشئه دیدن تصاویر بیشتریم، چرا که آنچه که دیده نمی‌شود و به نمایش گذاشته نمی‌شود، انگار که اصلا وجود ندارد. مطالعه تصویر و شناخت ابعاد آن با گسترش کاربردهای آن تنها به متخصصان این حوزه مرتبط نیست، امروزه بخش مهمی از مطالعه فرهنگ و مناسبات آن از مطالعه فرهنگ دیداری جدا نیست. از این رو نشانه‌شناسی به عنوان یکی از روش‌های مطالعه و تحلیل تصویر که در سنت نشانه‌شناسی سوسوری و پیرسی ریشه دارد، معرفی می‌شود. چگونگی کاربست نشانه‌شناسی در تحلیل تصاویر همواره به دلیل تفاوت ماهوی سرشت تصاویر با زبان سبب شده است تا خوانش، معنایابی و ساخت و تعین معنا از طریق نشانه‌شناسی با چالش‌های جدی و شک و تردیدهای بسیاری همراه باشد. در این سال‌ها در ایران نشانه‌شناسی تاحدی به روشی مکانیکی و حاضر آماده برای تحلیل تصاویر در تحقیقات دانشگاهی خصوصا در حوزه تجسمی تقلیل یافته است و سبب شده تا جذابیت‌ها، چالش‌ها و خلاقیت‌ها و تفاوت‌های روشی آن در تحلیل انواع تصاویر مغفول بماند. از اینرو در این کارگاه پتانسیل‌های نشانه‌شناسی اجتماعی برای تحلیل تصویر عکاسی و تبلیغات معرفی خواهد شد. همچنین تحقیقات و منابع برجسته در این زمینه معرفی خواهد شد و چالش‌های روشی و خلاقیت‌های محقق در تحلیل برخی از نمونه‌ها نشان داده خواهد شد. در هر جلسه یک تصویر توسط شرکت‌کنندگان به عنوان تمرین تحلیل خواهد شد. تمامی سرفصل‌های کارگاه با استفاده از مثال‌های تصویری اعم از عکس، تیزرهای تبلیغاتی و آگهی‌های مطبوعاتی آموزش داده خواهد شد.
این کارگاه برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی هنرهای تجسمی و پژوهش هنر، مطالعات فرهنگی و ارتباطات و پژوهشگرانی که موضوع تحقیق‌شان با تصویر و فرهنگ دیداری مرتبط است و همچنین عکاسان و طراحان گرافیک و علاقه‌مندان به شناخت تصویر می‌تواند مفید باشد.

جلسه اول: آیا می‌توان تصویر را خواند؟
جایگاه تصویر در مطالعات فرهنگ دیداری، رابطه زبان و تصویر، آشنایی با مبانی نشانه‌شناسی اجتماعی و تفاوت آن با نشانه‌شناسی ساختگرا، چشم‌انداز نشانه شناسی اجتماعی در خوانش انواع تصویر.

جلسه دوم: گرامر تصویر چیست؟
انواع فرانقش‌ها، انواع فرایندهای بازنمایی در تصویر، مشارکت‌کنندگان  و انواع مقتضیات در تصویر، ترکیب‌بندی و ارزش اطلاعات بر اساس جهت‌ها در تصویر (چپ و راست، بالا و پایین، مرکز و حاشیه)،

جلسه سوم: بیننده چگونه با تصویر ارتباط برقرار می‌کند؟
قاب‌بندی و فاصله با تصویر؛ پرسپکتیو، انواع زاویه دید، و مرکز و حاشیه، انواع نگاه.

جلسه چهارم: چگونه تصویر با جامعه پیوند می‌یابد؟
مدالیته، انواع وجوه در تصویر، شیوه‌های رمزگذاری در انواع تصویر، گریزی به نشانه شناسی رنگ در تصویر، ساخت منابع نشانه‌ای جدید.

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “خوانش تصویر”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *